Wifi antennes

Ben je op zoek naar een externe WiFi antenne voor je WiFi router, dan ben je bij ons aan het goede adres. Naast het aanbieden van onze uitgebreide collectie WiFi antennes geven wij ook graag informatie over het gebruik van een externe WiFi antenne. Om de juiste WiFi antenne voor jouw situatie te selecteren, geven we uitleg over omnidirectionele antennes die rondom uitzenden, over directionele WiFi antennes die naar een kant uitstralen en over de versterkingsfactor van WiFi antennes. Daarbij is het belangrijk om op de juiste plaatsing van de antenne te letten zodat je een maximaal profijt van je nieuwe aankoop hebt.

Wifi antenne kopen: waar let je op?

Als je een wifi antenne voor je router wilt kopen, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Heb je een enkel band 2,4 GHZ router dan kun je een enkel band 2,4 GHz wifi antenne aanschaffen. Een dual band wifi antenne zal ook goed werken, maar is vaak wat duurder. Heb je een dual band router die op zowel 2,4 GHz als op 5,8 GHz werkt, dan is het belangrijk dat je een dual band antenne koopt. Doe je dit niet, dan zal de router niet of slecht werken op de 5,8 GHz band. Je router kan een van de volgende twee soorten connectoren hebben: een SMA male (mannelijke) of een SMA female (vrouwelijke) connector. Zit er een male connector op de router, dan heb je een wifi antenne nodig met een female connector en andersom. Een wifi antenne met schroef connector schroef je direct op de antenne aansluiting van de router of repeater. Een los geplaatste wifi antenne is een antenne met een aansluitdraad. Aan het eind van de draad zit de connector die je op de aansluiting van de route schroeft. Voordeel is dat je met de plaatsing van een wifi antenne eerst even wat kunt experimenteren om hem uiteindelijk zo op de meest gunstige plaats neer te zetten.

Soorten wifi antennes

Er zijn twee soorten wifi antennes. Zo is er de spriet antenne met een omni-directionele richtingskarakteristiek, deze wifi antenne zendt in het horizontale vlak naar alle kanten even sterk uit. Een directionele wifi antenne zendt zijn signaal in slechts een richting uit. Je hoeft dus geen rekening te houden met naar welke kant de wifi antenne uitstraalt. Alleen als je recht boven of onder dit type wifi antenne zit, heb je een verminderd signaal. Zet de wifi antenne dan wel verticaal. Omdat het signaal in een richting uitgezonden wordt, heeft deze antenne in deze richting een sterker signaal. Dat klinkt mooi, maar hou er wel rekening mee dat deze wifi antenne dus maar naar een kant uitstraalt. Zit je binnen de openingshoek van de antenne, dan heb je een sterker signaal dan met een spriet of een omni-directionele antenne. Zit je buiten de openingen van de wifi antenne, bijvoorbeeld aan de achterkant, dan heb je nauwelijks signaal. Aan die kant van de antenne zul je dus geen of maar een heel zwak signaal hebben en dat heeft dan weer tot gevolg dat je dus ook geen of maar een heel beperkt wifi bereik zult hebben.

Versterkingsfactor van een antenne

In de elektronica is dB een veel gebruikte maat voor demping of versterking, dB is de afkorting van deci Bell, hetgeen een tiende Bell betekent. Deze maat is een logaritmische maat, een omstandigheid die het rekenen vereenvoudigt. Als je namelijk verschillende componenten met hun eigen versterking of verzwakking koppelt, kun je versterking in dB gewoon bij elkaar optellen. Om een goed gevoel voor dB te krijgen kun je onthouden dat 3 dB twee keer zo sterk betekent en 6 dB vier keer zo sterk. De versterking van een antenne wordt uitgedrukt in dBi. Dit is de versterking ten opzichte van een isotrope antenne. Dit is de theoretische ideale antenne die naar alle kanten even sterk uitstraalt en dus een bolkarakteristiek heeft. Deze theoretische antenne bestaat niet in de praktijk, maar vormt door zijn bolkarakteristiek de ideale maat om andere antennes mee te vergelijken. Een standaard spriet antenne heeft ten opzicht van een isotrope antenne een versterking van ca. 3 dB. Deze spriet heeft een stralingspatroon dat sterk op een donut lijkt. Rondom is het patroon even sterk. Recht naar beneden en naar boven is het signaal een heel stuk zwakker.

Versterkingswinst van een antenne

Een spriet antenne met een versterking van 9 dB heeft een signaal dat in het horizontale vlak acht keer zo sterk is al een isotrope antenne. Om dit te vergelijken met een standaard spriet antenne trek je 3 dB van de opgeven waarde af. 9 dB - 3 dB = 6 dB. Ten opzichte van een spriet antenne geeft deze antenne dus vier keer zoveel signaal. Bij spriet antennes met een hoge versterking wordt het signaal sterk in het horizontale vlak geconcentreerd. De ontvanger kan alleen van het sterkere signaal profiteren als die zich ook in het horizontale vlak bevindt. Staat deze antenne op de begane grond van je huis dan heb je daar een beter bereik, maar op de eerste verdieping een slechter bereik. De signaalsterkte neemt kwadratisch af met de afstand. Wordt de afstand tussen zender en ontvanger twee keer zo groot, dan wordt het signaal vier keer zo zwak. Als je het rekentrucje van zojuist gebruikt, weet je dat dit signaalverlies precies gecompenseerd wordt door een antenne met 9 dB versterking.

Welke wifi antenne voor welk doel gebruiken?

Een korte spriet antenne spreidt het signaal optimaal. Je zult overal in de ruimte een goed signaal hebben. Dit geldt ook voor een groot deel van een bovenverdieping. Een lange spriet wifi antenne met versterking van 6 dBi of hoger concentreert het signaal in het horizontale vlak. Deze wifi antenne is ideaal om betere ontvangst op dezelfde verdieping te krijgen. Zorg er wel voor dat de spriet netjes verticaal staat. Een aantal types hebben een gewricht in hun voet waardoor je de wifi antenne goed verticaal kunt zetten. Een directionele wifi antenne zendt het signaal binnen zijn openingshoek naar één kant uit. Deze wifi antenne is geschikt als jouw router in de hoek van een grote ruimte staat en je de signaalsterkte in deze ruimte wilt verbeteren. Zorg ervoor dat de platte voorkant in de richting wijst waar je het beste signaal wilt hebben. Deze wifi antennes hebben speciaal voor dit doel een draaibaar antennedeel, dat je dus door het draaien kunt richten op de meest gunstige richting.

Vragen en advies

Kies het apparaat dat bij je past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een wifi antenne? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links