Wifi antennes

Ben je op zoek naar een externe WiFi antenne voor je WiFi router, dan ben je bij ons aan het goede adres. Naast het aanbieden van onze uitgebreide collectie netwerkantennes geven wij ook graag informatie over het gebruik van een externe uitvoering. Om de juiste staafantenne voor jouw situatie te selecteren, geven we uitleg over omnidirectionele netwerkantennes die rondom uitzenden, over directionele netwerkantennes die naar één kant uitstralen en over de versterkingsfactor. Daarbij is het belangrijk om op de juiste plaatsing van de staafantenne te letten zodat je een maximaal profijt van je nieuwe aankoop hebt.

Wifi antenne kopen: waar let je op?

Als je eentje voor je router wilt kopen, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Heb je een enkel band 2,4 GHz router dan kun je een enkele band 2,4 GHz staafantenne aanschaffen. Een dual band netwerkantenne zal ook goed werken, maar is vaak wat duurder. Heb je een dual band router die op zowel 2,4 GHz als op 5,8 GHz werkt, dan is het belangrijk dat je een dual band antenne koopt. Doe je dit niet, dan zal de router niet of slecht werken op de 5,8 GHz band. Je router kan een van de volgende twee soorten connectoren hebben: een SMA male (mannelijke) of een SMA female (vrouwelijke) connector. Zit er een male connector op, dan heb je een sprietantenne nodig met een female connector en andersom. Een WLAN-antenne met schroef connector schroef je direct op de antenneaansluiting van de router of repeater. Een los geplaatste netwerkantenne is er eentje met een aansluitdraad. Aan het eind van de draad zit de connector die je op de aansluiting van de router schroeft. Voordeel is dat je met de plaatsing van een sprietantenne eerst even wat kunt experimenteren om hem uiteindelijk zo op de meest gunstige plaats neer te zetten.

Soorten wifi antennes

Er zijn twee soorten. Zo is er de sprietantenne met een omnidirectionele richtingskarakteristiek, die in het horizontale vlak naar alle kanten even sterk uitzendt. Een directionele uitvoering zendt zijn signaal in slechts een richting uit. Je hoeft dus geen rekening te houden met naar welke kant de WLAN-antenne uitstraalt. Zet de sprietantenne dan wel rechtop. Omdat het signaal in één richting uitgezonden wordt, heeft deze staafantenne in deze richting een sterker netwerksignaal. Dat klinkt mooi, maar houd er wel rekening mee dat deze WLAN-antenne maar naar één kant uitstraalt. Zit je binnen de openingshoek van de staafantenne, dan heb je een sterker signaal dan met een rondom straler. Zit je buiten de openingen van de netwerkantenne, bijvoorbeeld aan de achterkant, dan heb je nauwelijks signaal. Aan die kant van de staafantenne zul je geen of maar een heel zwak netwerksignaal hebben. Kortom: een rondom straler oftewel omnidirectionele staafantenne gebruik je wanneer je in je woning overal een goed bereik wilt hebben, terwijl je een directionele uitvoering alleen neemt wanneer je op een bepaalde plaats in de woning een goed bereik wilt hebben. Dit heeft tevens het voordeel dat deze moeilijker van buitenaf te benaderen is, juist door dit eenzijdige bereik.

Antenneversterking

In de elektronica is dB een veel gebruikte maat voor demping of versterking, dB is de afkorting van decibel, hetgeen een tiende Bell betekent. Deze maat is een logaritmische maat, een omstandigheid die het rekenen vereenvoudigt. Als je namelijk verschillende componenten met hun eigen versterking of verzwakking koppelt, kun je versterking in dB gewoon bij elkaar optellen. Om een goed gevoel voor dB te krijgen kun je onthouden dat 3 dB twee keer zo sterk betekent en 6 dB vier keer zo sterk. De versterking van een staafantenne, ook wel antennewinst genoemd, wordt uitgedrukt in dBi. Dit is de versterking ten opzichte van een isotrope antenne. Dit is de theoretische ideale sprietantenne die naar alle kanten even sterk uitstraalt en dus een bolkarakteristiek heeft. Een standaard sprietantenne heeft ten opzicht van een isotroop een versterking van ca. 3 dB en een stralingspatroon dat veel op een donut lijkt. Rondom is het patroon vrijwel even sterk. Recht naar beneden en naar boven is het netwerksignaal een heel stuk zwakker.

Welke wifi antenne voor welk doel gebruiken?

Een korte sprietantenne spreidt het signaal optimaal. Je zult overal in de ruimte een goed signaal hebben. Dit geldt ook voor een groot deel van een bovenverdieping. Een lange uitvoering met versterking van 6 dBi of hoger concentreert het netwerksignaal in het horizontale vlak. Deze uitvoering is ideaal om betere ontvangst op dezelfde verdieping te krijgen. Een directionele netwerkantenne zendt het netwerksignaal binnen zijn openingshoek naar één kant uit. Deze uitvoering is geschikt als jouw router in de hoek van een grote ruimte staat en je de signaalsterkte in deze ruimte wilt verbeteren. Zorg ervoor dat de platte voorkant in de richting wijst waar je het beste signaal wilt hebben. Deze modellen hebben speciaal voor dit doel een draaibaar antennedeel, dat je dus door het draaien kunt richten op de meest gunstige richting.

Vragen en advies

Kies het apparaat dat bij je past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een wifi antenne? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Geen kabels meer nodig dankzij de homeplug. Overal in huis internet via het stopcontact. Geweldig." 9,4
Perfect "Het signaal van onze buren was sterker dan ons. Dankzij Wifiversterken.nl hebben we nu in ons hele huis goede ontvangst." 8,9
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links