Multiroom wifi

Wil je een groot huis met meerdere verdiepingen van WiFi voorzien, dan is een multiroom WiFi systeem daar de aangewezen oplossing voor. Een multiroom WiFi systeem geeft in elke ruimte een optimale verbinding voor elk apparaat en ook nog eens de maximaal haalbare snelheid. Daarom is dit voor een huis met meerdere ruimtes, waar meerdere mensen werken, de ideale manier om een WiFi netwerk te bouwen. Dit systeem staat ook bekend als Wifi mesh router. Wij verkopen diverse multiroom WiFi systemen van verschillende merken. Je vindt bij ons altijd een systeem dat goed bij je wensen past.

Uitbreiden van een WiFi verbinding met multiroom wifi

We zijn al vele jaren vertrouwd met het gebruik van WiFi om verbinding te maken met Internet. Thuis gebruiken we daarvoor de draadloze router die je bij je internet abonnement krijgt. Soms is de reikwijdte van het WiFi signaal niet genoeg en kun je het WiFi signaal met een WiFi versterker uitbreiden. In een huiselijke omgeving werkt dat prima. Een van de nadelen van een draadloze WiFi versterker is het dalen van de maximale snelheid. De oorzaak hiervan is eenvoudig. De versterker maakt voor het maken van de verbinding met zowel de router als met je laptop gebruik van dezelfde zendontvanger. De helft van de tijd is de zendontvanger verbonden met de router, de andere helft met je laptop. Dit heen en weer schakelen gaat vliegensvlug, zodat je dit als een continue verbinding ervaart. Omdat de zendontvanger maar de helft van de tijd met de laptop is verbonden, wordt de maximaal haalbare snelheid met de helft gereduceerd. Dit is voor de internet verbinding thuis geen probleem. Je WiFi snelheid zal in bijna alle gevallen ruim boven de snelheid van je internet verbinding liggen.

Waarom multiroom WiFi systeem gebruiken?

Heb je veel kamers, dan zou je meerdere WiFi versterkers kunnen ophangen, om de andere kamer een. Maar als je meerdere WiFi versterkers achter elkaar koppelt, wordt het halveren van de snelheid heel snel merkbaar. Bij elke stap naar een volgende versterker gaat de snelheid met een factor twee omlaag. Daarnaast kan de snelheid nog verder zakken als je meerdere gebruikers op de WiFi versterkers toelaat. Geen goede oplossing dus. Dit probleem wordt opgelost door het gebruik van een multiroom WiFi systeem. De werking is geavanceerder dan bij een WiFi versterker. Zowel de mesh router als de satellieten van het systeem bevatten meerdere zendontvangers. Een van deze zendontvangers wordt exclusief gebruikt voor de verbinding tussen de satellieten en de mesh router. Hier worden dus geen andere apparaten, zoals laptops, tablets of smartphones op toegelaten. Hierdoor kunnen de mesh router en satellieten onderling een supersnelle verbinding onderhouden. De andere zendontvangers in de mesh router en de satellieten, worden gebruikt voor 5 GHz en 2,4 GHz band verbindingen met externe apparaten zoals laptops, tablets en smartphones. Doordat zendontvangers niet meer gedeeld worden, blijft de maximale doorvoer snelheid gehandhaafd. Ook bij het gebruik van meerdere satellietstations.

Naadloze dekking met multiroom WiFi

Iedereen die met een WiFi versterker te maken heeft gehad, kent het fenomeen. Je verbindt met het dichtstbijzijnde WiFi station bijvoorbeeld de router. Daarna ga je naar een andere ruimte waar de WiFi repeater staat. Helaas blijft je verbinding hangen op de router, waardoor je toch nog een trage verbinding hebt. Om de verbinding over te schakelen van de router naar de WiFi repeater, moet je je WiFi verbinding even aan en uit zetten. Een multiroom WiFi of mesh router lost ook dit probleem op. Zowel de multiroom WiFi mesh router als alle satellieten hebben dezelfde WiFi netwerk naam en het systeem zorgt ervoor dat je apparaat altijd met het snelste multiroom WiFi satelliet verbonden is. Het maakt niet uit als je door het huis loopt, het overschakelen gaat razend snel. Zo snel dat je er bij het voeren van een FaceTime of Skype gesprek helemaal niets van zult merken. Deze techniek is bekend onder de naam WiFi roaming.

Mesh netwerk

De satellieten en mesh router van een multiroom wifi systeem zorgen zelf voor een optimale onderlinge verbinding. Hierbij staan de satellieten niet alleen in contact met de multiroom router, maar hebben ze ook onderling contact. Dit heeft een aantal bijzondere voordelen. Wordt het direct verkeer tussen een multiroom wifi satelliet en een multiroom mesh router verstoord, of hangt een multiroom WiFi satelliet te ver van een multiroom WiFi router om een goede verbinding met de multiroom router te leggen, dan wordt het verkeer automatisch via de dichtstbijzijnde multiroom WiFi satelliet geleid. Kan er contact gelegd worden met meer dan een multiroom WiFi satelliet, dan kan het netwerk zelf beslissen om het verkeer via meer dan één satelliet te laten lopen. Hierdoor blijft de hoge snelheid van het multiroom WiFi netwerk behouden en wordt de snelheidsverlaging die je bij WiFi versterkers ziet voorkomen. Op deze manier heb je overal in huis onder de meest uitlopende omstandigheden een goede verbinding. Niet alleen voor jou, maar ook voor de apparaten van al je huisgenoten, gasten en (als je dit systeem op kantoor installeert) voor je collega’s.

Opzetten en uitbreiden van een multiroom WiFi systeem

Het uitbreiden van een multiroom WiFi of mesh router systeem is eenvoudig. Koop wel alles van één merk. Soms zijn multiroom wifi router componenten van verschillende fabrikanten te combineren, maar lang niet altijd. Vaak kun je bij het combineren niet meer gebruikmaken van handige tools die een fabrikant voor multiroom wifi beschikbaar heeft. Koop je een set van router en een of meer satellieten, dan zijn deze in de fabriek al op elkaar ingesteld. Je hoeft zelf dus geen ingewikkelde toeren uit te halen om de apparaten met elkaar te pairen. Een goed voorbeeld voor het plaatsen van een systeem is de volgende situatie. Woon je in een pand met meerdere verdiepingen, dan kun je op elke etage een satelliet ophangen. Zo heb je op elke etage optimaal draadloze verbinding. Op deze systemen is het ook mogelijk om de “quality of service” in te stellen. Hiermee kun je voorkomen dat andere gebruikers een gebruiker die aan het videobellen is, een film streamt of een online game speelt in de weg zit. Je kunt het systeem zo instellen dat deze diensten voorrang krijgen boven bijvoorbeeld het downloaden van bestanden.

Vragen en advies

Kies de multiroom wifi of mesh router die bij je past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van je multiroom wifi apparatuur? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links