Wifi dongles

Wil je een snelle en betrouwbare wifi verbinding op een oudere computer, dan is het kopen van een aparte USB wifi dongle vaak de oplossing. Een computer en een goede internet verbinding zijn tegenwoordig onontbeerlijke technologieën in een modern huishouden. Veel oudere computers hebben echter geen of een verouderde ingebouwde wifi optie, hierdoor heb je snel last van een trage of wegvallende verbinding. Plug de USB wifi dongle, of USB wifi adapter in een vrije USB poort, stel het wachtwoord in en je kunt meteen aan de slag met een razend snelle wifi verbinding. In ons assortiment zit altijd wel een dongle geschikt voor jouw computer.

Wat is een wifi dongle USB en hoe werkt deze?

Bij verouderde computers vervangt een wifi dongle de ingebouwde wifi optie. Hierdoor wordt je wifi verbinding een stuk betrouwbaarder en sneller. Je hebt veel minder last van een trage of een wegvallende wifi verbinding. Het laden van webpagina’s gaat sneller, het chatten veel beter en ihet spelen van online games is een stuk aangenamer. Een wifi dongle of USB wifi adapter is simpel in gebruik. Een wifi dongle bevat elektronica en antenne(s) die het mogelijk maken om een wifi verbinding te realiseren met een draadloze internet router. Heeft je computer een eigen verouderde wifi optie, schakel deze dan eerst uit en plug de wifi dongle in een vrije USB aansluiting. De computer zal de wifi dongle meteen herkennen en de juiste driver software installeren. In het uitzonderlijke geval dat dit niet gebeurt, kun je de meegeleverde software installeren. Als alternatief kun je naar de website van de fabrikant gaan en daar de nieuwste software downloaden. Nadat de wifi dongle of USB wifi adapter software geïnstalleerd is, kun je contact maken met een wifi access point. In een thuissituatie kies je het eigen thuisnetwerk. Kijk voor naam en wachtwoord op de sticker die (meeestal onder) op je router geplakt is.

Waarom een dual band wifi dongle kopen?

De ontwikkelingen gaan snel en elk jaar komen er nieuwe wifi technologieën op de markt, waardoor de prestaties van USB wifi adapter verbindingen verbeteren. Wifi wordt sneller, kan grotere afstanden overbruggen en wordt minder gevoelig voor interferentie van andere gebruikers. Door de populariteit van wifi is de oude 2,4 GHz band vooral in stedelijke gebieden erg druk geworden. In een normale woonwijk zijn er op korte afstand vaak tientallen apparaten die elkaar op de 2,4 GHz in de weg gaan zitten. Hierdoor worden wifi verbindingen traag en vallen regelmatig weg. Dat kan voor jou als gebruiker regelmatig tot ergernis leiden. De 5 GHz band heeft door zijn veel hogere capaciteit hier geen last van. Heb je een dual band wifi router, dan kun je met een dual band wifi dongle of USB wifi adapter gebruikmaken van snellere verbindingen op de 5 GHz band. De 5 GHz band heeft een veel hogere doorvoersnelheid. Je zult dit merken als je grote bestanden via het wifi netwerk gaat kopiëren. Heb je een wat oudere maar nog steeds goed functionerende computer, koop dan nu een dual band wifi dongle of USB wifi adapter. Je zult verteld staan van de veel snellere wifi verbinding.

Specificaties van een wifi dongle

Een wifi dongle of USB wifi adapter wordt geleverd met verschillende opties en specificaties. Het is bij de aankoop van een wifi dongle belangrijk om te weten waar je op moet letten. Enkel (single) band wifi dongles werken alleen op de 2,4 GHz band. Een dual band wifi dongle of USB wifi adapter werkt op op zowel 2,4 als 5 GHz. Dongles met een USB 2.0 aansluiting hebben een maximale snelheid van 480 Mb/s. Dit is voor de meeste toepassingen meer dan voldoende. Wil je echt het onderste uit de kan kunnen halen, kies dan een wifi dongle met een USB 3.0 aansluiting. Hiermee kun je de maximale snelheid van 1300 Mb/s van wifi 801.11 AC halen. Wifi biedt verschillende beveiligingsnormen. De bekendste zijn WEP, WPA en WPA2. Gebruik waar mogelijk de hoogste beveiligingsnorm die door beide te koppelen apparaten wordt ondersteund. Dus bij voorkeur WPA2-PSK. Heeft een van beide apparaten die je wilt koppelen deze norm niet, gebruik dan in aflopende voorkeur WPA2, WPA-PSK of WPA. Belangrijk: gebruik de WEP norm alleen maar als het echt niet anders kan. De WEP beveiligingsnorm wordt nog wel ondersteund in veel apparaten, maar kan eenvoudig gekraakt worden.

WPS, een handige techniek

Een wifi dongle en USB wifi adapter kunnen WPS ondersteunen. WPS staat voor Wifi Protected Setup en maakt het mogelijk om je wifi dongle met een beveiligd netwerk te koppelen zonder dat je een lang wachtwoord hoeft in te typen. Om WPS te kunnen gebruiken, moet zowel je thuis router als je wifi dongle de WPS optie ondersteunen. Bij de drukknop WPS optie druk je op de WPS knop van zowel de wifi dongle als op WPS knop van de thuisrouter. Zodra je op beide apparaten de WPS knop hebt ingedrukt, kunnen ze elkaar detecteren en wordt op een veilige manier het wifi wachtwoord uitgewisseld. Een apparaat blijft, nadat je op de WPS knop hebt gedrukt, circa twee minuten in WPS discovery modus. Zorg ervoor dat je binnen die tijd op beide WPS knoppen hebt gedrukt, anders wordt er geen verbinding gemaakt. Bij de WPS pin methode wordt op het ene apparaat een pincode weergegeven die op het andere apparaat moet worden ingetoetst. Hoe dit precies moet gebeuren, dat kan voor elke wifi dongle en elke thuis router verschillen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing welke WPS methode wordt ondersteund.

Vragen en advies

Kies het apparaat dat bij je pc past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een wifi dongle? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links