Linksys WiFi extenders

Een draadloos netwerk optimaliseren kan, bekabeld of draadloos, uitstekend met een Linksys versterker. Je kunt op verschillende manieren de draadloze verbinding van jouw net verbeteren met deze ’herhaalversterkers’. Dit kan door gebruik te maken van een Linksys extender oftewel repeater, of een router. Als je gebruikmaakt van een versterker, heb je WLAN-connectie op plekken waar je eerder geen of zeer slecht bereik had. Elke oplossing heeft zijn eigen voordelen en mogelijkheden. Het is verstandig te letten op de afzonderlijke kenmerken van elke ’herhaalversterker’, zodat je de voor jou passende uitvoering kiest.

Extender of repeater?

Er zijn verschillende soorten Linksys wifi versterkers waarmee je je net kunt uitbreiden. Een andere naam hiervoor is repeater, ook wel een extender genoemd. Dat is een apparaat dat eenvoudig aan het wireless network gekoppeld kan worden. Deze repeater vangt het huidige WLAN-signaal op en geeft dit vervolgens door, zodat je een groter bereik creëert. Dit betekent ook dat je een betere connectie hebt op plaatsen waar de draadloze verbinding voorheen een stuk slechter was. Het is ook vaak mogelijk om één of meer apparaten bedraad aan te sluiten op een dergelijke repeater. Dit kan eenvoudig door een netwerkkabel te verbinden met het apparaat en door gebruik te maken van de aansluiting hiervoor op de extender. Voor elk apparaat moet een afzonderlijke kabel gebruikt worden.

Router als Linksys wifi versterker

Een andere mogelijkheid om je net uit te breiden is met een router. We gooien hier voor het gemak in het navolgende steeds router en modemrouter even op één hoop onder laatstgenoemde term of WLAN-router. Hiermee kun je het wireless network uitbreiden en het signaal doorgeven net zoals bij een extender of repeater. Het verschil met een repeater is dat je met een modemrouter als vaak meerdere apparaten bedraad kunt aansluiten. Wil je bijvoorbeeld een computer, een externe harde schijf en een interactieve televisieontvanger aansluiten op het net met een kabel? Dan is dit mogelijk door gebruik te maken van een modemrouter. Het is ook mogelijk om het signaal van het huidige net op te vangen met een ’herhaalversterker’ en daarmee een compleet nieuw wireless network op te zetten. In dat geval fungeert de extender als een zogenoemd access point. Je kunt er ook voor kiezen om het wireless network volledig te vervangen met behulp van een nieuwe modemrouter. In dit geval sluit je de Linksys extender met een kabel aan op het modem voor het verkrijgen van een internetverbinding.

Frequentiebanden

Wifi maakt gebruik van de frequenties 2,4 GHz en 5,0 GHz. De frequentiebanden op of rondom deze frequenties worden gebruikt door draadloze modemrouters om de connectie op te zetten en een netwerksignaal uit te zenden. Vrijwel alle WLAN-routers maken gebruik van 2,4 GHz, maar moderne modemrouters en apparaten zijn steeds vaker ook geschikt voor het gebruik van de 5,0 GHz frequentie. Het verschil tussen deze frequenties is de snelheid en de stabiliteit van het signaal dat wordt doorgegeven. Met een 2,4 GHz frequentie is het over het algemeen vaak mogelijk om een snelheid te halen met een maximum van 300 Mbps. Een 5,0 GHz frequentie kan in sommige gevallen wel snelheden realiseren tot 1200 Mbps. Het maakt overigens niet uit van welk merk de huidige WLAN-router is, waarmee je verbinding wilt maken (‘connecten’ zoals dat heet). Het belangrijkste is dat de eigenschappen van de WLAN-router die gebruikt worden voor het net, overeen komen met de eigenschappen van de Linksys wifi versterker.

Installatie van een Linksys wifi versterker

Maak je gebruik van een repeater dan is de installatie van de wifi versterker zeer eenvoudig. Hiermee hoef je alleen de repeater in het stopcontact te steken en verbinding te maken met het draadloze net. Een modemrouter vergt wat meer handelingen. Deze moet gekoppeld worden met het wireless network door een aantal stappen te volgen via de browser van jouw computer. Hiermee zorg je ervoor dat de modemrouter gekoppeld wordt met het draadloze net en dat deze gebruikt kan worden als access point. Het is daarna dan ook mogelijk om meerdere apparaten met een kabel aan te sluiten. Naast het koppelen van een repeater met het huidige wireless network via de browser, kun je in veel gevallen ook gebruikmaken van een WPS knop. Hiermee kun je eenvoudig connectie maken met een beveiligd wireless network zonder dat je enige kennis hebt van internetprotocollen en dergelijke.

Een beveiligde verbinding maken

Om jouw bestanden te beschermen maak je gebruik van een beveiligde netwerkverbinding. Om verbinding te maken met het wireless network moet je daarom ook gebruik maken van een wachtwoord. Een extender is vaak voorzien van een WPS knop waarmee het niet nodig is om een wachtwoord in te vullen voor verbinding. In dat geval hoef je alleen de WPS knop op de WLAN-router in te drukken en dan de WPS knop op de ’herhaalversterker’. Er wordt dan een connectie tot stand gebracht met het draadloze netwerk zonder dat je instellingen hoeft te wijzigen via de browser van jouw computer of laptop. De beveiliging van een wireless network verschilt wel per modemrouter. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten beveiligingsprotocollen waarmee een wachtwoord en de versleuteling van een connectie wordt geregeld. Dit zorgt er onder andere voor dat jouw bestanden beveiligd zijn zodat ze niet beschadigd, gekopieerd of verwijderd kunnen worden.

Een Linksys wifi versterker kopen

Zet voordat je een Linksys wifi versterker gaat kopen een aantal zaken op papier. Zoek bijvoorbeeld uit van welke frequentie er gebruik wordt gemaakt op dit moment. Wanneer jouw modemrouter beschikt over een WLAN-verbinding op een 2,4 GHz frequentie, dan is een 5,0 GHz frequentie vaak niet mogelijk. Koop dan alleen een extender die geschikt is voor de juiste frequentie. Dat geldt ook voor de beveiliging van het netwerk. Voor de beveiliging van het wireless network wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten beveiligingsprotocollen. Hiermee wordt het wachtwoord en de versleuteling van het net geregeld. Koop alleen een extender als deze ook geschikt is voor het type beveiliging dat door jouw huidige WLAN-router gebruikt wordt. Wil je meer dan één apparaat bedraad aansluiten op de extender? Kies dan voor om een modemrouter.

Vragen en advies

Heb je vragen over een Linksys wifi versterker, heb je vragen over welke wifi versterker te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Geen kabels meer nodig dankzij de homeplug. Overal in huis internet via het stopcontact. Geweldig." 9,4
Perfect "Het signaal van onze buren was sterker dan ons. Dankzij Wifiversterken.nl hebben we nu in ons hele huis goede ontvangst." 8,9
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links