Wifi repeaters

Je hebt nauwelijks wifi signaal. Balen, vooral als je met je laptop of tablet in de tuin of in een rustig vertrek op zolder zit. Op die plaatsen wil je juiste een goed wifi signaal hebben. Is daar niet iets aan te doen? Jazeker, met een wifi repeater, of wifi range extender kun je het signaal van je bestaande netwerk uitbreiden. Belangrijk is dat de wifi repeater of wifi range extender op een plaats gezet wordt waar nog een goede wifi ontvangst is. Wil je bijvoorbeeld wifi in de tuin, zet de wifi repeater dan in de keuken of in de buurt van het tuinraam. De wifi repeater of wifi range extender zendt het wifi signaal opnieuw uit zodat je ook in de tuin een sterk wifi signaal hebt.

Wifi problemen, waar komen ze vandaan?

Internet en vooral draadloos internet is niet meer weg te denken. Nederland is een land waar bijna iedereen thuis een internetaansluiting heeft. En als je een internetaansluiting hebt, dan wil je natuurlijk overal in huis van internet gebruik kunnen maken. Draadloos internet via wifi is een uitkomst. Je hebt geen draden meer nodig en je kunt met je laptop of tablet lekker op de bank of in je luie stoel van internet gebruikmaken. Een van de bekendste beperkingen is echter het beperkte bereik van wifi. Internationaal is vastgelegd hoe sterk een wifi station mag zijn. Dit wordt vastgesteld met het maximale zendvermogen. Het bereik in meters hangt sterk af de omgeving waarin je wifi gebruikt. Wanden en vloeren van beton, maar ook de bewapening van ijzer in beton houdt een deel van het wifi signaal tegen waardoor het bereik beperkt wordt. Woon je in een flat, dan zijn er veel andere wifi stations in de buurt. Omdat wifi gebruikmaakt van deels overlappende kanalen, zorgt dit voor een langzamere verbinding en een kleiner wifi bereik.

Ontwikkeling van wifi, stand van zaken

Het gebruik van wifi heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Maar wist je dat wifi al meer dan twintig jaar oud is? De eerste wifi toepassingen kwamen in 1997 op de markt. De snelheden waren met maximaal 2 Mbit/s nog heel laag. Op dat moment waren hoge snelheden ook nog niet nodig. Websites bevatten lang niet zoveel informatie en computers wisselden nog niet zoveel informatie uit als nu. Toch werd met een vooruitziende blik de wifi snelheid in 1999 verhoogd naar 11 Mb/s. Een aantal jaren later ontstond de behoefte aan meer snelheid en werd de wifi norm verhoogd naar 54 Mbit/s. Al het wifi verkeer verliep in die tijd via de 2,4 GHz band. Deze band bestaat uit 13 kanalen. Doordat steeds meer mensen gebruik gingen maken van wifi en doordat de hogere snelheidsnormen meerdere kanalen gelijktijdig gebruiken, werd de 2,4 GHz band behoorlijk vol. Dit leidt in druk bevolkte gebieden tot trage of wegvallende wifi verbindingen en uiteindelijk tot veel onnodige frustraties.

De nieuwe 5 GHz wifi Band

In de 5GHz band werd een groot deel gereserveerd voor het gebruik van een nieuwe wifi norm. De snelheden die op de 5 GHz banden gehaald worden, lopen van 54 Mbit/s tot ruim 1300 Mbit/s. Ook hier wordt gebruikgemaakt van het bundelen van kanalen, voor een verbinding. Gelukkig heeft de 5 GHz band veel meer kanalen dan de 2,4 GHz band. De kans dat verschillende stations elkaar in de weg gaan zitten is een stuk kleiner. Met de intrede van de 5 GHz in 2009 ontstond de dual band wifi techniek. Apparaten werden uitgerust met wifi chips die contact kunnen maken met routers die de 2,4 GHz band ondersteunen en met de nieuwe veel snellere routers die ook de 5 GHz band ondersteunen. Dit heeft een groot voordeel boven alleen voor de 5 GHz band te kunnen kiezen. Door de lagere snelheid en de lagere frequentie hebben signalen op de 2,4 GHz band een hoger bereik. Ze gaan ook iets makkelijker door wanden en beton vloeren heen. Daarom kijken apparaten eerst of ze een verbinding kunnen opbouwen op de 5 GHz band. Lukt dat niet, dan proberen ze of ze via de 2,4 GHz band een verbinding kunnen opbouwen.

Het plaatsen van een wifi repeater of wifi range extender

Door het plaatsen van een wifi repeater, of wifi range extender, kun je het bereik van je router vergroten. Plaats een wifi repeater halverwege de afstand tussen de router en de plek waar je een goed signaal wilt hebben. Vanaf die plaats legt de wifi repeater contact met de router. Het is belangrijk om de wifi repeater, of range extender zo te plaatsen dat deze een goede verbinding kan leggen met de Internet router. Als je het wifi bereik uit wilt breiden naar de tuin, dan is een geschikte plek een stopcontact bij het raam dat op de tuin uitkijkt. Heb je een geschikte plaats gevonden, kijk dan met een laptop of tablet of je op die plaats nog voldoende wifi signaal hebt. Heb je voldoende signaal, dan is dat een geschikte plaats om de wifi repeater of wifi range extender te plaatsen. Steek de wifi range extender in het stopcontact en volg de gebruiksaanwijzing om de wifi range extender in te stellen. Zodra de wifi repeater goed ingesteld is en contact gelegd heeft met de router, ben je klaar. De wifi repeater of wifi range extender geeft het wifi signaal door en vanaf nu heb je ook een goede internetverbinding dankzij deze handige, eenvoudige hulpmiddelen.

Het instellen van een wifi repeater repeater of wifi range extender

Je moet een wifi repeater of wifi range extender instellen om het signaal van je eigen wifi netwerk door te geven. Als zowel je nieuwe wifi repeater als je internetrouter met de WPS functie is uitgerust dan is dat snel gedaan. WPS, voluit wifi Protected Setup, zorgt ervoor dat het wifi wachtwoord van de router automatisch aan de wifi repeater wordt doorgeven. Om van de WPS functie gebruik te maken ga je als volgt te werk. Steek de wifi range extender in het stopcontact en wacht tot deze helemaal opgestart is. Dit duurt meestal een minuut of drie. Ga nu naar internetrouter en druk daar op de WPS knop. Meestal wordt met een knipperende LED aangeven dat de WPS functie ingeschakeld is. Loop nu naar de wifi repeater en druk op de WPS knop van de wifi repeater of wifi range extender. Wacht nu totdat de router en de wifi range extender contact met elkaar hebben gemaakt. Dit kan een aantal minuten duren. Zodra de router en de wifi repeater contact met elkaar hebben gemaakt gaat op de repeater het wifi lampje branden.

Wifi repeater kopen

Enkel en dual band wifi, dat is een belangrijke keus bij het kiezen van een wifi repeater. Heb je een echt snelle verbinding nodig voor het overzetten van bestanden, dan raden we aan om een wifi repeater dual band te kopen. Hierbij is het belangrijk dat zowel je internetrouter als de gebruikte laptop of tablet ook beschikken over dual band wifi. Je kunt dit eenvoudig uitzoeken door op internet naar het type nummer van je router, laptop en of tablet te zoeken. Wil je alleen maar kunnen surfen en een mail kunnen versturen, dan heb je voldoende aan een enkel band 2,4 GHz wifi repeater. Het is ook mogelijk om met een netwerk kabel apparaat op de wifi repeater aan te sluiten. Heb je een printer met een netwerk aansluiting, maar zonder ingebouwde wifi, dan is een wifi repeater uitstekend geschikt om de printer draadloos in je wifi netwerk op te nemen. Kies een wifi range extender met een of meerdere netwerkaansluitingen bijvoorbeeld wifi repeater TP-link of wifi repeater Gembird.

Vragen en advies

Kies het apparaat dat bij je past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een wifi repeater? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links