Wifi routers

WiFI routers zijn niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Je vindt ze in praktisch ieder huishouden, kantoor en bedrijf. Dit apparaat verzorgt als een stille kracht de draadloze verbinding tussen je computer en de internetaansluiting van je provider. Je Internet provider levert vaak al een standaard modem, maar vaak biedt dit modem onvoldoende mogelijkheden, onvoldoende bereik of te weinig WiFi snelheid. Herken je dat? Dan wordt het tijd om zelf een WiFi router aan te schaffen met meer mogelijkheden, meer snelheid en een groter WiFi bereik.

Wat is een WiFi router?

Een WiFI router wordt ook wel WiFI access point genoemd. Het is een veelzijdig apparaat voor het verzorgen van je internetverbinding. Je sluit een WiFi router aan op de internetverbinding die door je provider geleverd wordt. Het maakt niet uit of dit een kabelaansluiting van Ziggo, een ADSL aansluiting van KPN (of een andere provider) of een glasvezelaansluiting is. De WiFi router of het WiFi access point verzorgt de bekabelde of draadloze verbinding tussen je computer, laptop, tablet, smartphone en randapparatuur met een netwerkaansluiting. Voor veel mensen heeft een draadloze WiFi verbinding de voorkeur. Met een WiFI verbinding heb je geen gedoe met netwerkkabels. Je kunt je laptop overal waar je een goed WiFi signaal hebt openklappen en je hebt meteen een internetverbinding. wil je een WiFi router kopen of WiFI access point kopen, dan heb je in onze shop volop keus. Bij ons ben je op het juiste adres voor het kopen van een WiFI router Sitecom, WiFI router Netgear en WiFI router TP-link.

WiFi routers: waar worden ze voor gebruikt?

WiFi routers komen met veel verschillende mogelijkheden, die we hier kort bespreken. Standaard heeft een WiFi router of WiFI access point een aansluiting waarmee je hem op het internet modem van je provider aansluit. Deze aansluiting heeft op de WiFi router meestal de aanduiding WLAN en wordt ook wel UP-link genoemd. Al het internetverkeer van de WiFi router loopt via deze aansluiting van en naar het modem van je internetprovider. Elke WiFi router moet ook voorzien worden van elektriciteit. Bij vrijwel ieder model wordt dit verzorgt door een lichtnetadapter. De lichtnetadapter heeft een snoertje met een plugje dat in de adapteraansluiting van de WiFi router past. Om een WiFi router of WiFI access point in gebruik te nemen, steek je de ene kant van een netwerkkabel in de WiFI router. De andere kant steek je in de netwerkaansluiting van het modem van je provider. Daarna sluit je de adapter aan en steek je de adapter in een stopcontact. Hierna start de WiFi router op. Dit duurt ongeveer twee tot drie minuten. Is de WiFi router goed opgestart, dan kun je gebruikmaken van je nieuwe draadloze Internetverbinding.

WiFi frequentie banden en snelheid

Voor het gebruik van WiFi verbindingen zijn twee verschillende frequentiebanden vrijgeven. De oudste en meestgebruikte WiFI frequentieband is de 2,4 GHz band. Op deze frequentieband zijn 11 kanalen beschikbaar. Het gebruik van deze band is begonnen in de jaren 90. De snelheden die gebruikt werden waren laag. Door de jaren heen zijn er steeds weer nieuwe technieken bedacht om snellere verbindingen te realiseren. Het gevolg hiervan is dat verbindingen nu meerdere kanalen gelijktijdig gebruiken. Een verbinding op kanaal drie gebruikt ook deels de kanalen één, twee, vier en vijf. Hierdoor zitten de verschillende gebruikers elkaar snel in de weg. Dit is met name in drukke stedelijke gebieden waar veel WiFi gebruikers zitten te merken. Gebruikers hebben daar eerder last van wegvallende of trage verbindingen wegens filevorming op deze frequentieband. Dit probleem werd door fabrikanten herkend en door samenwerking tussen fabrikanten en overheid is in 2009 besloten om een nieuwe frequentieband vrij te geven voor het leggen van WiFi verbindingen. Dit is de 5 GHz frequentieband. De nieuwe 5 GHz band heeft veel meer kanalen dan de oude 2,4 GHz band, waardoor gebruikers elkaar veel minder snel in de weg zitten.

Keuze van WiFi router of WiFI access point

Een belangrijke keuze bij het aanschaffen van een WiFi router of WiFI access point is de keuze voor enkel of dual band. Een WiFi router met enkele frequentieband gebruikt alleen de oudere 2,4 GHz band. In een landelijke omgeving waar weinig gebruik wordt gemaakt van WiFi is dit vaak voldoende. In een stedelijke omgeving kun je beter kiezen voor een WiFi router met dual band WiFi. Dus zowel met 2,4 GHz als 5 GHz band. Een computer, laptop, tablet of smartphone kan dan zelf bepalen welke band de beste verbindingsmogelijkheden biedt. Op deze manier ben je altijd verzekerd van de meest optimale verbinding met de hoogste snelheid. Naast de twee frequentiebanden worden door een WiFI router of WiFI access point verschillende verbindingsnormen ondersteund. De normen worden aangeven met een letter of lettercombinatie. Om het voor jou als klant makkelijk te maken, hebben we naast de verbindingsnorm bij elke WiFi router vermeld wat de maximale WiFi snelheid is die het modem aan kan. Je computer, laptop, tablet of smartphone moet ook een van de hoge snelheidsnormen ondersteunen om deze snelheid te kunnen halen. Je kunt nooit een hogere internetsnelheid halen dan de maximale snelheid die je internetprovider aanbiedt.

Bedrade netwerk aansluitingen

Naast draadloze verbindingen heeft een WiFi router of WiFI access point ook de optie voor bedrade netwerkverbindingen. Dit kan handig zijn voor het aansluiten van een desktop computer of randapparatuur zoals een netwerkprinter of een NAS unit waar je centraal bestanden en backups op kunt zetten. Een bedrade netwerkverbinding heeft een aantal voordelen. De verbinding wordt niet zoals bij WiFi gedeeld met andere apparaten. Hierdoor kun je altijd de maximale doorvoersnelheid halen. Voor bekabelde netwerkaansluitingen worden er twee snelheden gehanteerd. 100 Mbit/s (ook wel fast ethernet genoemd) en het 10 keer snellere 1 Gbit/s (vaak aangeduid met Gigabit ethernet). Gigabit ethernet kan ook gebruikt worden voor de langzamere 100 Mbit/s fast ethernetverbinding. Wil je een WiFi router die de snelste bedrade verbinding aankan, kies dan voor een WiFi router of WiFI access point met Gigabit ethernet poorten. Zorg er bij het gebruik van Gigabit poorten voor dat je netwerkkabels en netwerk connectors gebruikt die geschikt zijn voor deze snelheid. Gebruik je kabels die niet geschikt zijn voor deze hoge snelheid, dan schakelt de WiFi router automatisch terug naar de lagere 100 Mbit/s fast ethernetverbinding.

USB aansluiting

Een WiFi router of WiFI access point kan zijn uitgerust met een USB aansluiting. Deze aansluiting kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Apparaten die via de USB aansluiting op je WiFi router of WiFi access point aangesloten zijn, kunnen door computers die met de WiFi router verbonden zijn gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een printer met USB aansluiting of een externe harde schijf met USB aansluiting. Een draadloze dongle met telefoon SIM die bij het uitvallen van de internetverbinding van je provider kan zorgen voor een backup verbinding. De snelheid van een USB poort op WiFi routers of WiFI access point wordt aangeven met de versie van de USB norm die de poort ondersteunt. USB 2.0 ondersteunt een snelheid tot 480 MBit/s Dit is een relatief lage snelheid. USB 2.0 is uitstekend geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld een USB printer of een USB dongle. USB 3.0 ondersteunt een snelheid tot 5 GBit/s. USB 3.0 is dan ook een prima keus voor het aansluiten van apparaten die profiteren van een hoge doorvoersnelheid. Denk hierbij aan een externe harde schijf.

Vragen en advies

Kies het apparaat dat bij je past en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een wifi router? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links